Tuesday, May 27, 2014

Paštaisīta hidroponiskā iekārta ar "peldošo platformu"

Iekārtas nosaukums tulkots no angļu - floating raft system. Tas precīzi raksturo šīs sistēmas būtību - augi iestādīti caurumos platformā, kura peld pa barojošā šķīduma virsmu. Rūpnieciskai audzēšanai izmanto lielizmēra platformas, kas peld tikpat lielos konteineros ar šķīdumu.
Es nolēmu pagatavot mazu un kompaktu hidroponisko iekārtu, jo mans mērķis šobrīd ir izmēģināšana nevis bizness. Lai to paveiktu, man bija nepieciešami sekojoši materiāli:
- Plastmasas konteineris no saimniecības preču veikala - 4 €
- Akvārija kompresors, aero-akmens un gaisa vads no zooveikala - 9,50 €
- Putuplasta loksne no celtniecības preču veikala - 1 €
- Keramzīts no dārza preču veikala - 1 € par 1,5 l
- Groziņi priekš stādiem. Jelgavas veikalos vajadzīgos groziņus neatradu, tāpēc pagatavoju pats no mājās atrastajām plastmasas glāzītēm, izgriežot tajās ar nazi caurumus.
Pagatavoju iekārtu sekojoši:
- Uzliku plastmasas konteineri uz putuplasta loksnes un apvilku ar marķieri.
- Ar tapešu nazi izgriezu vajadzīgās formas platformu. Pamācībās gan iesaka veikt šo darbību ar elektrisko zāģīti, taču es iztiku ar tiem instrumentiem, kas bija pa rokai.
- Saliku uz platformas glāzītes un apvilku tās ar marķieri.
- Izgriezu caurumus ar atkāpi uz iekšu no uzzīmētajiem apļiem par aptuveni 2 mm, lai glāzītes tajos turas un nekrīt cauri. Šai darbībai iesaka izmantot frēzi, jo tā griež ātrāk un precīzāk. Man nav vajadzīgās frēzes, tāpēc griezu atkal ar tapešu nazi.
- Ieliku konteinerī glāzīti un uzvilku virs tās biezu līniju ar marķieri. Uzpildītā iekārtā šī līnija nebūs redzama. Tā parādīsies, kad šķīduma iekārtā kļūs pārāk maz un signalizēs man par to, ka iekārta jāuzpilda.
- Ieliku konteinerī aero-akmeni, kam ar gaisa vadu pievienots kompresors ārpus konteinera. Tas ir nepieciešams, lai piesātinātu barojošo šķīdumu ar skābekli.
- Un beidzot ievietoju konteinerī putuplasta platformu ar glāzītēm priekš stādiem.
Tātad, manas hidroponiskās iekārtas pagatavošanas izmaksas sastādīja nepilnus 15 €. Teorētiski, uzpildot šo iekārtu ar šķīdumu un ieslēdzot kompresoru, glāzītēs var stādīt slapju augsni mīlošus augus (salāti, baziliks u.t.t.). Vai manis pagatavotā hidroponiskā iekārta attaisnos cerības, aprakstīšu nākošajos ierakstos.

No comments:

Post a Comment