Sunday, May 12, 2013

2. eksperiments - bazilika diedzēšana

Šoreiz, sekojot Zachary Jones ieteikumam, nolēmu diedzēt augu, ko ir vieglāk audzēt hidroponiski - baziliku. Bez tam nolēmu diedzēt sēklas kūdrā. Šim mērķim man bija vajadzīgi groziņi. Esmu redzējis tādus ārzemju mājaslapās, taču savas pilsētas veikalos neko līdzīgu neatradu. Nolēmu pagatavot tos pašrocīgi, izgriežot vienreizējas lietošanas glāzītēs caurumus.
Iemācījies no iepriekšējā eksperimenta kļūdām, pirms pildīt glāzītēs kūdru, izmērīju tās pH līmeni ūdenī. Tests parādīja aptuveni 6, kas ir optimāls rādītājs priekš bazilika.
Piepildījis glāzītes ar kūdru, izveidoju tajā aptuveni 1 cm dziļus padziļinājumus un iestādīju tajos sēklas. Divās glāzītēs iestādīju smaržīgā bazilika Holy paveidu, un vēl divās - Thai paveidu.
Ievietoju glāzītes tvertnē un kārtīgi aplēju ar siltu ūdeni. Materiālos, ko lasīju par baziliku, ieteica dažas pirmās dienas mēslojumu nelietot. Ieteicamā ūdens temperatūra - 22-24°С.
Tvertni ar glāzītēm ievietoju pašdarinātā siltumnīcā, ko aprakstīju iepriekš. Ieteicamā temperatūra bazilika diedzēšanai ir 22-24°С, bet ieteicamais gaisa mitrums - 93-95%. Termometrs siltumnīcā rāda 22°С. Lielākas bažas man rada gaisa mitruma līmenis. Pagaidām man nav nekā ar ko varētu mitrumu mērīt un arīdzan uzturēt. Nolēmu pagaidām izmantot pudeli ar izsmidzinātāju. Vairākas reizes dienā izsmidzināšu siltumnīcā ūdeni. Tagad dažas dienas jāpagaida līdz sēklas izdīgs, tad pārnesīšu dēstus uz palodzi un turpināšu audzēšanu zem saules apgaismojuma.

No comments:

Post a Comment